Social media of sociale media is een verzamelbegrip voor internet-toepassingen (platformen) waar de gebruikers informatie met elkaar delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Veelal zonder tussenkomst van een professionele redactie.

Het gehele geven is interactief. Dit houdt in dat mensen met elkaar informatie delen en elkaar opzoeken via internet. Dit gaat niet alleen over verbonden zijn met de mensen die je kent (zoals Facebook), maar het draait ook om verbonden zijn met mensen die dezelfde interesses delen (Facebook groepen of forums).

De definitie

In plaats van de term te definiëren met behulp van een saaie terminologie die de zaken waarschijnlijk alleen maar ingewikkelder zou maken, is het misschien wel de beste manier om er een beter begrip van te krijgen, door het op te splitsen in eenvoudigere termen. Laten beginnen met elk woord afzonderlijk te bekijken.

Het ‘social‘ deel: verwijst naar de interactie met andere mensen door informatie met hen te delen en informatie van hen te ontvangen.

Het ‘media‘-gedeelte: verwijst naar een communicatie-instrument, zoals het internet (terwijl TV, radio en kranten voorbeelden zijn van meer traditionele vormen van media).

Uit deze twee afzonderlijke termen kunnen we een basisdefinitie afleiden:

Sociale media zijn webgebaseerde communicatiemiddelen die mensen in staat stellen om met elkaar te communiceren door zowel informatie te delen als te consumeren.

Ja, het is een brede definitie – maar houd er rekening mee dat sociale media een zeer breed begrip is. Dit is waarschijnlijk zo specifiek als we kunnen krijgen zonder al te veel in te gaan op een meer specifieke subcategorie van sociale media.

Het verschil tussen sociale media en sociale netwerken

Veel mensen gebruiken de termen sociale media en sociale netwerken door elkaar alsof ze precies hetzelfde betekenen. Hoewel het verschil subtiel is, zijn ze niet hetzelfde. Social networking is eigenlijk een subcategorie van sociale media.

De gemakkelijkste manier om het verschil tussen sociale media en sociale netwerken te begrijpen is door apart na te denken over de termen media en netwerken. Media verwijst naar de informatie die je daadwerkelijk deelt – of het nu gaat om een link naar een artikel, een video, een geanimeerde GIF, een PDF-document, een eenvoudige statusupdate of iets anders.

Netwerken daarentegen heeft te maken met wie je publiek is en de relaties die je met hen hebt. Je netwerk kan mensen omvatten zoals vrienden, familieleden, collega’s, iedereen uit je verleden, huidige klanten, mentoren en zelfs complete vreemden.

Ze overlappen elkaar zeker en daarom wordt het verwarrend. Je kunt bijvoorbeeld media delen met je sociale netwerk om likes en commentaren te verzamelen – een vorm van sociaal netwerken. Maar je kunt ook gewoon een link op Reddit, een social media platform, uploaden om de community te helpen en je mening te geven zonder de bedoeling om relaties met andere gebruikers op te bouwen.

Nog steeds verward? Probeer dan te denken aan social media als fruit. Appels, bananen, sinaasappels, druiven, bessen, meloenen en ananassen maken allemaal deel uit van de bredere fruitcategorie, net zoals sociale netwerken, sociaal nieuws, sociale bookmarking, wiki’s, blogs en privéberichten via het web deel uitmaken van de bredere sociale mediacategorie.

Gerelateerde artikelen